Alagutat építenek a magyar Parlament alá


A fővárosi Kossuth téren álló épületek felújításáról döntött a kormány: a volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal, a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását pedig támogatják. Így a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Steindl Imre programban megvalósulhat az V. kerületi, Kossuth Lajos tér és környezetének “történetileg hiteles helyreállítása”.

A Kossuth Lajos tér 6-8. szám alatti, 1972-ben épült volt MTESZ-székházból alakítják ki az Országgyűlés új irodaházát, a Kossuth tér egységes arculatát biztosító, az eredeti tervekhez és beépítéshez a lehető leghitelesebben igazodó homlokzattal. Csak a bontási és kivitelezési munkák elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges mértékben lehet korlátozni ideiglenesen a közlekedést. Emellett – a Steindl Imre programban beépített XV-ös udvarhoz hasonlóan – az Országház III-as udvarát is lefedik. Az eredeti állapot szerint helyre kell állítani a Vécsey utca 4. szám alatti MFB-székház tetőszerkezetét.

A határozat szerint pénzügyi ösztönző és támogatási rendszerrel, illetve jogszabályokkal segíteni kell a teret övező, városképi szempontból meghatározó, nem állami tulajdonú épületek homlokzati, tetőszerkezeti rekonstrukcióját. A Steindl Imre program további elemeinek megvalósításának előkészítését, lebonyolítását állami tulajdonú, nonprofit gazdasági társaság végzi projektszervezetként.

Az Országgyűlés Hivatala tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth tér egyetlen, a tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár tavaly december azt mondta, hogy olyan munkát nem találtak, amelyet változatlan formában meg lehetne valósítani, ezért nyertest nem hirdettek. 7 tervet megvásároltak, hogy a legjobb ötleteket majd a tervek kialakításánál föl lehessen használni.

A helyettes államtitkár akkor azt mondta: vélhetően azért adtak be végül a jelentkezők számához képest kevesen pályázatot, mert az 1972-ben épült iroda hétemeletes homlokzatát a szomszédos, azonos magasságú, de csak hatemeletes épülettel kellett összhangba hozni, mindezt a nemzet főterén, egy városképi szempontból kiemelt fontosságú helyszínen különösen nehéz feladat volt megvalósítani.

mti