Helyzetjelentés Donbászról


Az elmúlt 24 órában 72 alkalommal lőttek a felkelők az ukrán hadsereg állásaira, Mariupol térségében lőtték a leghevesebben, itt 37 szer sértették meg a tűzszünetet – tájékoztatott csütörtökön az ATO sajtóközpontja.

A felkelők a minszki egyezmény által tiltott 152 milliméter kaliberű lövegekkel lőtték Marinivka környékét, 122 milliméteres önjáró tüzérségi eszközökkel Krasznogorovkét. 120 milliméteres aknavetőkből nyitottak tűzet az ukránok állásaira Sztarognatovke, Bohdanovke, Novogrigorevke, Vogyane, Sirokine, Marinke és Krasznogorovke környékén.

Donyeck körzetében 30 alkalommal lőtték az ukrán katonákat. 122 milliméteres kaliberű lövegekkel Opitnoe és Peszki környékét lőtték. 120 milliméteres kaliberű aknavetőket vetettek be Avdejevka és Zajcevo vonzáskörzetében. Ugyanitt a felkelők 82 mm-es kaliberű aknavetőkkel lőtték az ukrán állásokat. Luganszk megyében 5 alkalommal sértettek tűzszünetet. A közlemény szerint az ukrán hadsereg a teljes védelmi vonal mentén kontrollálja a helyzetet.

Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője szintén a harcok fokozódásáról számolt be.

„Az Ukrán Fegyveres Erők katonái az elmúlt 24 órában 449-szer nyitottak tüzet a népköztársaság területére. Az ellenség legkevesebb hatvan alkalommal lőttek 152 és 122 mm-es kaliberű lövegekből, továbbá 126, 120, 124 és 84 mm-es kaliberű aknavetőket is bevetettek. Ezen kívül tüzeltek BMP harckocsiról és gépkarabélyból”

– idézi Baszurint a donyecki hírügynökség. A közleményből az is kiderül, hogy az éjszakai tűzharcban két civil lakos is megsebesült a Petrovszkij járásban.

A Luganszki Népköztársaság (LNR) jelentése alapján az ukrán hadsereg 17-szor nyitott tüzet a Népi Milícia állásaira. Tűz alá került Sztaancia Luganszka, a településen és környékén lévő katonai állásokat BMP harckocsiról és kézi fegyverekkel lőtték. A térségben mesterlövészt is észleltek. Lozovoe, Almaznoe, Kalinovo település és a Szlavjanoszerbszki járás is többször tűz alá került. A közlemény szerint a milícia az elmúlt 24 órában nem szenvedett veszteségeket.