Kijárási tilalmat rendeltek el Törökországban


A török hatóságok 16 településen rendeltek el 24 órás kijárási tilalmat a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban – közölte csütörtökön a tartományi kormányzó.

A közlemény szerint a korlátozó intézkedést azért rendelték el, mert a török biztonsági erők a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet tagjai után kutatnak a Silvan város körüli dombságban és erdőségben.

A PKK és a török kormány közötti tűzszüneti megállapodás két év után tavaly júliusban omlott össze, azóta fokozódtak a harcok a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között az ország déli területein.

Ankara szerint több ezer szakadár és mintegy félezer török katona és rendőr, jogvédő szervezetek szerint pedig mintegy 400 civil vesztette életét a konfliktusban. A PKK 1984 óta folytatott fegyveres harcot a kurd autonómiáért, a 2014-ben létrejött tűzszünet a három évtizedes vérontás lezárását célozta. A diyarbakiri kormányzó közleménye szerint a kijárási tilalom ideje alatt a Silvan körüli területeket lezárják.
“Fontos, hogy az állampolgárok betartsák a tiltást saját életük és tulajdonuk védelmének az érdekében” – hangsúlyozza a közlemény.