Theresa May a brit miniszterelnök


Az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet első miniszterelnöki nyilatkozatában Theresa May. Az új brit miniszterelnök, akit David Cameron lemondása után bízott meg kormányalakítással II. Erzsébet királynő, a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt kijelentette: kincset érő a kötelék Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban arról beszélt, hogy mivel a skótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból.

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után. Elődje, David Cameron azért mondott le miniszterelnöki tisztségéről és a Konzervatív Párt vezetői posztjáról, mert a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt, jóllehet a kormány hivatalos ajánlása az volt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Theresa Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

Az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet első miniszterelnöki nyilatkozatában Theresa May. Az új brit miniszterelnök a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. “Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

mti