Az ENSZ megdorgálta az ukrán kormányt és a felkelőket is


Mindkét oldalt erősen elmarasztalta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága az ukrajnai harcok kapcsán. A csütörtökön közölt jelentés rámutat, hogy kétezer civil életét követelte a két éve tartó konfliktus, akiknek 90 százaléka a lakóterületek elleni tüzérségi támadásokban halt meg – közölte az MTI.

A dokumentumban az is szerepel, hogy mind a felkelő csoportok, mind az ukrán erők megöltek számos olyan katonát, akiket körbekerítettek, vagy nem voltak harcképesek. Tudomásuk van olyan esetről, amikor egy ukrán katonát azért öltek meg, mert nyilvánosságra hozta az ukrán erők által elkövetett visszaéléseket.

Az OHCHR szerint bár egyes elkövetőket bíróság elé állítottak, a nyomozás és a büntetőeljárás gyakran elhúzódik vagy teljesen megakad. A főbiztosság a jelentésben úgy fogalmaz: úgy tűnik, néhány esetben „hiányzik a motiváció” a kivizsgáláshoz, különösen akkor, amikor az ukrán erőkről van szó. „Az eltussolás és a politikai részrehajlás nem szokatlan” – olvasható a dokumentumban, amely azt is kiemeli, hogy a szakadár területeken a gyilkosságok kivizsgálását szelektíven hajtják végre, és nem biztosítják a tisztességes eljárást –írja az Alfahir.hu.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője közölte, hogy felvették a kapcsolatot az ukrán kormánnyal a jelentésben foglaltak miatt.