Az EU vezetői sürgetik az új brit miniszterelnököt

WA 56 Londýn - Zamestnanci vítajú novú britskú premiérku Theresu Mayovú v oficiálnej premiérskej rezidencii na Downing Street 10 v stredu 13. júla 2016. Mayová nahradila  na poste premiéra Davida Camerona, ktorý v stredu odstúpil po šiestich rokoch vo funkcii. Dôvodom jeho odstúpenia bolo hlasovanie obyvate¾ov Spojeného krá¾ovstva za vystúpenie z Európskej únie v júnovom referende. FOTO TASR /AP 
Staff clap as new Prime Minister Theresa May walks into 10 Downing Street, London, Wednesday, July 13, 2016. David Cameron stepped down Wednesday after six years as prime minister. (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Theresa May eddigi belügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke, az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az Európai Unió vezető tisztségviselői a brexittel kapcsolatos tárgyalások mielőbbi megkezdésére kérték a Downing Street új lakóját.

Cameron szerdán, utolsó hivatalos kormányfői teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn méltatta Cameron hatévi miniszterelnöki tevékenységét. Felvetette ugyanakkor azt is, hogy a konzervatív párti kormány eddig nem adott egyértelmű garanciát arra, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak nem kell távozniuk a kilépési feltételekről szóló tárgyalások eredményeként.
Válaszában Cameron úgy fogalmazott, hogy ilyen kimenetelre “semmi esély” nincs, a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálhassa a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a jövőben is. Hozzátette ugyanakkor: egyetlen esetben tudja elképzelni, hogy valamely jövőbeni brit kormány elálljon ettől a garanciától, mégpedig akkor, ha más EU-tagországok nem biztosítják viszonossági alapon az ott élő brit állampolgárok jogait.
A kormánypárti és az ellenzéki frakciók tagjai egyaránt vastapssal búcsúztatták Cameront, aki este felkereste a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hivatalosan is felajánlva lemondását. Egyben javasolta, hogy az uralkodó Theresa Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. Cameron után néhány perccel May is felkereste a királynőt, aki Cameron javaslatának megfelelően felkérte a kormányalakításra.
Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.
Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. “Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette: Theresa Maynek arra van felhatalmazása, hogy Angliát és Walest kivezesse az Európai Unióból, mivel az Egyesült Királyság e nemzeteiben voksolt a többség a kilépésre. A skótok többsége azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra szavazott, így Skóciára nem vonatkozik May többször hangoztatott kijelentése, hogy a brexit brexitet jelent – tette hozzá. Sturgeon közölte, hogy a kialakult helyzetben a skót kormány “minden lehetőséget nyitva tart”.
Az új miniszterelnök Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé, az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond pedig a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, e tárca eddigi vezetője, George Osborne távozik a kormányból.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sürgette az új miniszterelnököt, hogy mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövendő viszonyáról. A Twitteren megjelent rövid levelében azt írta: az Egyesült Királyságban rendezett népszavazás eredménye “új helyzetet teremtett”, amelyre mind a szigetországnak, mint az EU-nak mielőbb meg kell találnia megoldást. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyancsak a Twitteren sarkallta a tárgyalási folyamat mielőbbi megindítására az új brit miniszterelnököt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán nyilvánosságra hozott levelében jókívánságait fejezte ki Theresa Maynek, “gyümölcsöző munkakapcsolatot” kívánva a brexittel kapcsolatos egyeztetésekhez. Charles Michel belga miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kifejtette: “Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hosszú ideig húzódjon el a bizonytalanság időszaka”.