Az EU vezetői sürgetik az új brit miniszterelnököt


Theresa May eddigi belügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke, az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az Európai Unió vezető tisztségviselői a brexittel kapcsolatos tárgyalások mielőbbi megkezdésére kérték a Downing Street új lakóját.

Cameron szerdán, utolsó hivatalos kormányfői teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn méltatta Cameron hatévi miniszterelnöki tevékenységét. Felvetette ugyanakkor azt is, hogy a konzervatív párti kormány eddig nem adott egyértelmű garanciát arra, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak nem kell távozniuk a kilépési feltételekről szóló tárgyalások eredményeként.
Válaszában Cameron úgy fogalmazott, hogy ilyen kimenetelre “semmi esély” nincs, a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálhassa a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a jövőben is. Hozzátette ugyanakkor: egyetlen esetben tudja elképzelni, hogy valamely jövőbeni brit kormány elálljon ettől a garanciától, mégpedig akkor, ha más EU-tagországok nem biztosítják viszonossági alapon az ott élő brit állampolgárok jogait.
A kormánypárti és az ellenzéki frakciók tagjai egyaránt vastapssal búcsúztatták Cameront, aki este felkereste a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hivatalosan is felajánlva lemondását. Egyben javasolta, hogy az uralkodó Theresa Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. Cameron után néhány perccel May is felkereste a királynőt, aki Cameron javaslatának megfelelően felkérte a kormányalakításra.
Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.
Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. “Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette: Theresa Maynek arra van felhatalmazása, hogy Angliát és Walest kivezesse az Európai Unióból, mivel az Egyesült Királyság e nemzeteiben voksolt a többség a kilépésre. A skótok többsége azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra szavazott, így Skóciára nem vonatkozik May többször hangoztatott kijelentése, hogy a brexit brexitet jelent – tette hozzá. Sturgeon közölte, hogy a kialakult helyzetben a skót kormány “minden lehetőséget nyitva tart”.
Az új miniszterelnök Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé, az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond pedig a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, e tárca eddigi vezetője, George Osborne távozik a kormányból.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sürgette az új miniszterelnököt, hogy mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövendő viszonyáról. A Twitteren megjelent rövid levelében azt írta: az Egyesült Királyságban rendezett népszavazás eredménye “új helyzetet teremtett”, amelyre mind a szigetországnak, mint az EU-nak mielőbb meg kell találnia megoldást. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyancsak a Twitteren sarkallta a tárgyalási folyamat mielőbbi megindítására az új brit miniszterelnököt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán nyilvánosságra hozott levelében jókívánságait fejezte ki Theresa Maynek, “gyümölcsöző munkakapcsolatot” kívánva a brexittel kapcsolatos egyeztetésekhez. Charles Michel belga miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kifejtette: “Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hosszú ideig húzódjon el a bizonytalanság időszaka”.