Időt kér a kilépési tárgyalások megkezdéséhez Theresa May

WA 56 Londýn - Zamestnanci vítajú novú britskú premiérku Theresu Mayovú v oficiálnej premiérskej rezidencii na Downing Street 10 v stredu 13. júla 2016. Mayová nahradila  na poste premiéra Davida Camerona, ktorý v stredu odstúpil po šiestich rokoch vo funkcii. Dôvodom jeho odstúpenia bolo hlasovanie obyvate¾ov Spojeného krá¾ovstva za vystúpenie z Európskej únie v júnovom referende. FOTO TASR /AP 
Staff clap as new Prime Minister Theresa May walks into 10 Downing Street, London, Wednesday, July 13, 2016. David Cameron stepped down Wednesday after six years as prime minister. (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Az új brit miniszterelnök reméli, hogy országa pozitív tárgyalásokat tud folytatni az Európai Unióval a közösségből való távozásról, de időre van szüksége a felkészüléshez. Erről Theresa May Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét tájékoztatta csütörtökön, telefonon – közölte a szóvivője.

„A miniszterelnök elmagyarázta, hogy Londonnak némi időre van szüksége a felkészüléshez, és reméli, hogy a tárgyalások hangneme építő és pozitív lesz. A megbeszélés során támogatásáról biztosította Julian King új brit uniós biztost”, akit a múlt héten jelölt ki a posztra az elődje, David Cameron – mondta a szóvivő.

A brit vezető beszélt csütörtökön Barack Obama amerikai elnökkel is, hangsúlyozva, hogy Nagy-Britannia fenn akarja tartani a két ország különleges viszonyát és a brit partnerséget a hírszerzési adatok megosztásában. Hangsúlyozta azt is, hogy London kulcsfontosságú partnere akar lenni az Egyesült Államoknak a globális ügyekben, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet és a biztonsági kérdéseket.

Obama üdvözölte az új brit kormányfőt, és ő is megerősítette elkötelezettségét a különleges kapcsolatok mellett – közölte az elnök szóvivője.

mti