Katonai puccs van folyamatban Törökországban


A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Lezárták az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is.

A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

Előzőleg Binali Yildirim török kormányfő még arrKatonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban – közölte  péntek este az NTV hírtelevízió szerint.

A BBC helyi források alapján arról számolt be, hogy a fővárosból, Ankarából lövöldözést jelentettek, katonai gépek húztak el a város felett.

Isztambulban a török hadsereg egységei hidakat zártak le.

ISTANBUL, TURKEY - JULY 15: Turkish soldiers block Istanbul's Bosphorus Brigde on July 15, 2016 in Istanbul, Turkey. Istanbul's bridges across the Bosphorus, the strait separating the European and Asian sides of the city, have been closed to traffic. Reports have suggested that a group within Turkey's military have attempted to overthrow the government. Security forces have been called in as Turkey's Prime Minister Binali Yildirim denounced an "illegal action" by a military "group", with bridges closed in Istanbul and aircraft flying low over the capital of Ankara. (Photo by Gokhan Tan/Getty Images)

 Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában. Az utcákon harckocsik jelentek meg, akárcsak az isztambuli Atatürk repülőtéren.

A török állami televízió adása megszakadt. A Ria arról is ír, hogy Ankarában blokkolták a Twittert és a Facebookot.

 

mti