Megvédték a kollaborációval vádolt püspököt


Közös nyilatkozatban védték meg Csűry István püspököt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) esperesei Tőkés László korábbi püspök vádjaival szemben. Tőkés korábban a kommunista politikai rendőrséggel, a Securitatéval való együttműködéssel vádolta a püspököt.

A kilenc esperes által jegyzett szerdai keltezésű nyilatkozat szerint Tőkés László európai parlamenti képviselő bizonyítékok nélkül “próbálja rásütni” Csűry István püspökre, hogy a Securitate besúgója volt, “bízva abban, hogy a sokszor megismételt hazugság elég arra, hogy besározza Csűry Istvánt”.

„Csűry István nem vesztette el az eszét”

“Mi és több százezer református maradéktalanul megbízunk Csűry István püspökben, aki több ízben kijelentette, hogy nem volt a titkosszolgálat embere. Csűry István püspökként nem vesztette el egyháza bizalmát és tiszteletét, emberként pedig sem a józanságát, sem az emberségét, sem pedig az eszét” – áll a nyilatkozatban.

Az esperesek arra figyelmeztetnek, hogy Tőkés László jelenleg az egyetlen közéleti szereplő, aki volt püspökként támadja az egyházat. “Kétes szándékainak elérésében attól sem ódzkodik, hogy a karaktergyilkosságot – mint a politikai hadakozás legaljasabb nehézfegyverét – vesse be” – vélték az esperesek.

Ősszel egyházkerületi választások lesznek

Tőkés László keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján olyan feljegyzéseket tett közzé Csűry Istvánról, amelyek szerinte közvetve azt bizonyítják, hogy a KREK püspöke együttműködött a Securitatéval.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint “nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna”. A szegedi Molnár János egyháztörténész azonban Kiss és Rosescu fedőnéven adott jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek szerinte Csűrytől származnak.

Az egyházkerületben ősszel választásokat tartanak, és Csűry István újabb püspöki mandátumra pályázik.

mti