Nizzai terror: legalább 80 halott (videó+képek)


A tűzijátékra összegyűlt tömegbe rohant egy teherautó a nemzeti ünnepen. Vezetője szándékosan hajtott az emberek közé és lövöldözött is. Nagyon sok az áldozat, számuk óráról órára növekszik. A legfrissebb adatok szerint 80 ember halt meg, több mint százan megsérültek, 15 sérült állapota válságos. A teherautóban lőfegyvereket, gránátokat és robbanószert is találtak.

A merényletben meghalt számos gyerek is. A külügy éjjel azt mondta, egy magyar sérültről tud. Nyolcvanra emelkedett a nizzai tömeges gázolás halálos áldozatainak száma, 18 ember továbbra is válságos állapotban van – mondta a terrorakcióként kezelt teherautós ámokfutás helyszínén péntek hajnalban tartott sajtótájékoztatóján Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A Guardian szerint a merényletben számos gyerek is meghalt.

A tárcavezető a sajtó képviselői előtt hangsúlyozta: a legnagyobb fokú éberségre van most szükség, mert – mint fogalmazott –

“háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk”.

A külügyminisztérium szerint egy magyar sérült is van. A francia elnök, Francois Hollande hajnalban nevezte terrortámadásnak a tömeges gázolást. “A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni.”

MTI/KH