Árvízvédelmi készültség van a Dunán


A budapesti rakpartot nem kell lezárni, Komáromnál és Nagybajcsnál a vízállás meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi szintet. A Duna felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt árhullám alakult ki a Duna vízgyűjtőjén, ez péntek hajnalra Alsó-Ausztriában meghaladta az elsőfokú készültségi szintet. Péntek reggel hat órától van érvényben a vízvédelmi készültség a Duna-menti szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti szakaszán.

Nagybajcsnál péntek délutánra elérheti az elsőfokú készültség szintjét, szombat reggelre pedig már 550-570 centiméter körüli tetőzhet. Komáromnál péntek késő estétől lépheti át a vízállás az 500 centiméteres határt, és vasárnap reggelig fölötte is maradhat. Esztergomnál legkorábban szombat estétől várható egy körülbelül félnapos készültség.
Budapestnél a következő három napban mintegy három métert emelkedik a folyó vízszintje, ott a vízszint tetőzése vasárnap éjjel várható 540 centiméter körül. A rakpartot ekkora vízállás esetén még nem zárják le. Győrnél a Rába vízállása péntek délután elérheti a rakpart szintjét, ez legkorábban szombat késő estétől csökkenhet. A tetőzés itt is megközelítheti az elsőfokú készültségi szintet.
A kisebb folyókon nincsenek jelentősebb árhullámok. A Rába és a Répce felső szakaszán csak kisebb árhullámok alakultak ki, ezért itt nem számítanak a készültségi szint megközelítésére.

mti