Készültség a görögöknél és bolgároknál a török puccs miatt


Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határán – jelentette az athéni köztévé Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva. Bulgária is erősíti az ellenőrzést a török határon.

A görög rendfenntartó erőket elsősorban a szárazföldi határon, az égei-tengeri szigeteken és a repülőtereken helyezték készültségbe, miközben Athénban összeültek a görög biztonsági szervek főbb vezetői.
Arról tanácskoznak, hogy a szomszédos országban kialakult rendkívüli helyzet tükrében milyen intézkedéseket hozzanak görög területen.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint a görög kormány higgadtan figyeli a törökországi eseményeket. Megbeszéléseket kezdtek a görög hadsereg különböző haderőnemeinek parancsnokai Panosz Kammenosz védelmi miniszterrel.

A helyi sajtó szerint a védelmi minisztérium a török hadsereg fokozottabb mozgását észlelte a török-görög határon.
A görög vezérkari főnök a haderőnemek parancsnokaival folytatott konzultációinak eredményeiről folyamatosan tájékoztatja Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt és Kiriakosz Micotakiszt, az ellenzéki Új Demokrácia vezetőjét. Nikosz Kociasz külügyminiszter a törökországi eseményekre való tekintettel sürgősen hazaindult Ulánbátorból, ahol az eurázsiai csúcstalálkozón (ASEM) vett részt.
Bulgária is erősíti őrjáratait a bolgár-török határ mentén – jelentette közleményében szombat reggel a bolgár kormány sajtóirodája.

Bojko Boriszov miniszterelnök tanácskozott az ország biztonsági szerveinek a vezetőivel, akikkel áttekintette a törökországi helyzetet. A külügyminisztérium felszólította a Törökországban tartózkodó bolgár állampolgárokat, hogy ne menjenek ki az utcára.

mti