Közel 200 halott, több mint 1000 sebesült lehet az elvetélt török puccs mérlege


Reggel az utolsó katonai csoportok is megadták magukat. Erdogan megkezdte a tisztogatást, több mint 1500 embert vettek őrizetbe, köztük 5 tábornokot és 29 ezredest.

Mint arról mi is beszámoltunk, leverték az éjszakai puccsot Törökországban. Pénteken este a hadsereg egy csoportja megpróbálta átvenni a hatalmat. Erdogan elnök az utcára szólította híveit, akik megvédték őt. Ankarában az összecsapásokban rengetegen meghaltak vagy megsérültek.

A Vöröskereszt úgy tudja, hogy legalább 1000 sérült van, akik közül 800 embert az ankarai kórházakban, 200-at pedig Isztambulban ápolnak. Eltérő számokat tudni a halottakról, a török hírügynökség szerint 90, a BBC a megbízott vezérkari főnököt idézve 200 áldozatról tud. Ümit Dundar szerint 104 puccsista, 41 rendőr és 47 civil halt meg.

A Anadolu, a török állami hírügynökség úgy tudja, hogy 1563 embert tartóztattak le eddig. A CNN úgy értesült, hogy 5 tábornokot és 29 ezredest vettek őrizetbe.

A törökországi EU-csatlakozásáról tárgyaló delegáció vezetője, Ömer Çelik a Twitteren posztolt képeket a parlament épületéről. Mint írta: “Országunkra hitszegő ellenség támadt, mely elárulta a nemzetet, a saját egyenruháját és megszegte erkölcsi kódexének szabályait. A támadásra a megfelelő válasz érkezett és érkezik még most is.”

A rendőrfőnök azt jelentette, hogy a harcok már a vége felé közelednek. A hadsereg főhadiszállásán 16 puccsistát megöltek és 250 embert őrizetbe vettek. A tisztogatások is megkezdődtek. A hírügynökség azt közölte, hogy 200 katona letette a fegyvert és megadta magát – írta az Index.