A Bereg-vidéki tehetségek új utánpótlás-műhelye


Kicsivel több mint egy hónapja gyerekzsivajtól hangos a beregszászi Barátság Stadion. Nap mint nap négy korosztályban több mint nyolcvan focistapalánta kergeti itt a bőrgolyót a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesület égisze alatt. Kiváló körülmények, szakavatott és tapasztalt edzőgárda segíti a gyerekek fejlődését. Bár a focisuli csak nemrég jött létre, növendékeik remek szereplése bizonyítja, jó úton indultak el.

Közismert, hogy Beregszászban és a Beregszászi járásban jelentős múltra tekint vissza a labdarúgás. Bereg-vidék számos kiváló focistát adott a magyar és a nemzetközi futballnak. Bizonyára mind közül a legismertebb Kalocsai Géza egykori válogatott balszélső, az első magyar nemzetiségű futballista, aki – 1934-ben Csehszlovákia válogatottjával – világbajnoki ezüstérmet nyert. A Beregvidék ISE ezeket a hagyományokat igyekszik újjáéleszteni.

– Három – a városi és a járási sportiskola, valamint a Kalász Sportegyesület – állami fenntartású intézmény is van Bereg-vidéken, viszont az országban uralkodó szociális és gazdasági helyzetben a sportiskolák finanszírozása teljesen háttérbe szorult – nyilatkozta Lőrincz Zsolt, az egyesület igazgatója. – E körülmények oda vezettek, hogy a jobb színvonal miatt a fiatal tehetségek tömegesen a szomszédos Magyarországon keresik a kitörési lehetőséget. Valószínűleg évekbe telik, mire a mostani helyzet jobbra fordul, így vetődött fel a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesület létrehozása.

Az ötlet a méltán ismert és elismert beregszászi utánpótlásedző, Panulin László fejéből pattant ki. A szakember megkereste Medvigy Istvánt és Lőrincz Zsoltot, akik támogatásra érdemesnek találták az elképzelést, láttak benne fantáziát és felkarolták a kezdeményezést. Így kicsivel több mint egy hónapja hivatalosan is bejegyeztették a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesületet. A jelentkezők száma folyamatosan nő, jelenleg 80 hat és tizennégy év közötti gyerek tréningezik heti négy alkalommal a Barátság Stadionban.

Lőrincz Zsolt elmondta, a Beregvidék ISE a sportolás feltételeinek biztosítását, az utánpótlás-nevelés minőségi javítását és a tehetségek gondozását tűzte ki célul. Ebben vállal jelentős szerepet a szakavatott és tapasztalt edzőgárda: Panulin László a 2006-2007-es és a 2002-2005-ös korosztály trénere, s egyben az egyesület elnöke is. Péter György a 2007-2009-es, Iván Szlivka pedig a 2008-2009-es korosztály edzője. Hamarosan Valerij Scsoka is csatlakozik a gárdához. Mindannyian jól képzett szakemberek, FIFA C kategóriás edzői jogosítvánnyal rendelkeznek.

A városban és a járásban is hamar híre ment az új egyesületnek. A szülők támogatása mellett helyi vállalkozók és külföldi pártfogók is jelentkeztek, hogy anyagi és szakmai segítséget nyújtsanak. Együttműködési szerződést is kötöttek egy magyarországi egyesülettel. A budapesti székhelyű Baráti Bőrlabda Footbal Club az edzők szakmai felkészültségének javításában ígért segítséget. Támogatóra találtak Olekszandr Csehil, a Beregszászi Járási Labdarúgó Szövetség elnökének és a járási sportiskola igazgatójának személyében is, aki nemrég mezekkel ajándékozta meg az egyesületet.

A focisuli növendékei már letették a névjegyüket, rövid idő alatt több hazai és magyarországi tornán is remekeltek. A megyei ifjúsági bajnokságban második helyen végeztek. U10-es csapatuk aranyéremmel tért haza a sport- és az ifjúság napja alkalmából szervezett nagydobronyi villámtornáról. Már nemzetkőzi porondon is kipróbálták magukat, több korosztállyal is indultak a tiszaújvárosi Fesztivál Kupán. A 2004-esek az 5-ik, a 2006-osok a második, a 2007-esek pedig a 6-ik helyet szerezték meg. Ezen a tornán több gyerek első tétmérkőzését játszotta. Legközelebb a szeptemberben balatonszemesi Ferencvárosi Diákolimpián vesznek részt, ebben a hónapban rajtol a megyei gyermek- és ifjúsági bajnokság is.

Az egyesület továbbra is várja a gyerekek jelentkezését. Bővebb információt az egyesület honlapjáról (www.beregvidek-ise.net) kaphatnak, ahol rengeteg fotó és videó látható az edzésekről, a csapatok szerepléséről. Jelentkezni telefonon is lehet: Panulin Lászlót a +380-50-221-76-49 és Lőrincz Zsoltot a +380-95-324-12-09 számon érhetik el.

Szabó Sándor/KISZÓ