Athén kiadja Ankarának a helikopteren menekült nyolc embert


A törökországi puccskísérlet kudarca után szálltak le görög területen és kértek politikai menedékjogot szombaton.

Athén kész kiadni Ankarának azt a nyolc embert, aki a törökországi puccskísérlet kudarca után helikopteren menekülve görög területen szállt le és kért politikai menedékjogot – ezt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök adta tudtul Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, akivel szombaton telefonon beszélt.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ciprasz és Erdogan a telefonbeszélgetés során áttekintette a törökországi legújabb fejleményeket. A görög kormányfő eszerint jelezte: minden tőle telhetőt megtesz a Törökországból menekült katonák kiadatásáért.

A török katonai helikopter Görögország északi részén szállt le szombat délelőtt. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették. Valamennyien politikai menedékjogot kértek. Korábbi jelentések szerint heten közülük katonák voltak, egyikük pedig civil. A görög állami televízió szerint részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben. A török külügyminisztérium kérte kiadatásukat a görög hatóságoktól.

A helikoptert, amelyeken a menekültek leszálltak, szombaton visszaszolgáltatták Törökországnak – írta az Anadolu.

mti

De mi is történt Törökországban?