Az Iszlám Állam vállalta a nizzai terrortámadás elkövetését


Az Iszlám Állam vállalta a csütörtöki 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését – közölte szombaton a dzsihadista szervezethez köthető Amaq hírügynökség.

“Az az ember, aki a nizzai gázolásos műveletet végrehajtotta, az Iszlám Állam egyik katonája volt”

– jelentette a hírügynökség.

“Ő hajtotta végre a műveletet, válaszul a felhívásokra, hogy célba kell venni azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részei az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak” – olvasható a közleményben.

A francia hatóságok szerint az elkövető, a 31 éves, Franciaországban élő tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel szándékosan hajtott bele Nizzában csütörtök este egy bérelt kamionnal a francia nemzeti ünnepen a tűzijátékot néző tömegbe.

Az AFP francia hírügynökség bírósági forrásra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy újabb négy embert vettek őrizetbe Franciaországban a tunéziai merénylő környezetéből.

A férfi volt feleségét, akit pénteken vettek őrizetbe, szombaton továbbra is őrizetben volt. Az őrizetbe vett négy férfi nevét a forrás nem közölte. Közülük egyet pénteken, a többieket szombaton vették őrizetbe és hallgatták ki. A hatóságok továbbra is vizsgálják, hogy a tömegbe gázoló kamion sofőrje egyedül cselekedett, vagy voltak segítői, s hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges iszlamistákkal.

Az őrizetbe vételek Nizza két különböző helyszínén történtek. A Reuters tudósítója szerint mintegy negyven kommandós ütött rajta egy lakáson Nizzában, a központi pályaudvartól északra, ahol az egyik férfit elfogták.

MTI

Nizzai terror: legalább 80 halott (videó+képek)