Brenzovics László: mindent megteszünk azért, hogy a helyzet stabil maradjon Kárpátalján


Nagyon fontos a nemzetiségi béke megőrzése Kárpátalján, amely a hazánk, és mi mindent megteszünk azért, hogy a helyzet továbbra is stabil maradjon – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője vasárnap a Tiszaújlakon tartott Turul-ünnepségen.

A Rákóczi-szabadságharc első győztes ütközetének emlékére Tiszaújlak határában emelt turulmadaras emlékműnél rendezett, a kárpátaljai magyarság legnagyobb tömegrendezvényének számító ünnepség résztvevői egyperces csenddel emlékeztek meg a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus és a nizzai terrortámadás halálos áldozatairól. A minden korábbinál erősebb rendőri biztosítás mellett megtartott rendezvényen hosszú évek óta először ünnepelt közösen a megemlékezést szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

Ünnepi beszédében Brenzovics László II. Rákóczi Ferencet és az általa vezetett szabadságharcot méltatva a többi között emlékeztetett arra, hogy akkor egymás mellett küzdöttek a szabadságért magyarok, ruszinok és más nemzetiségűek. Rámutatott, Ukrajna soknemzetiségű ország, lakosságának több mint húsz százaléka nem ukrán. Az ukrán válság nem oldható meg a kisebbségek jogainak biztosítása nélkül – emelte ki. Egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni, hogy nem lehet elnyomással szabadságot teremteni, nem lehet egy másik nép jogait semmibe venni, mert így az ország soha nem lehet stabil – mondta.
A politikus bírálta az ukrán hatóságok elnéző magatartását az ukrán szélsőjobboldali szervezetek idei március 13-i ungvári fáklyás felvonulásának résztvevői iránt, akik a Petőfi-szobor mellett elhaladva azt skandálták, hogy késhegyre a magyarokkal.

“Minket nem lehet megfélemlíteni, mert ez a szülőföldünk, s nem fogunk soha lemondani jogainkról, bárki próbáljon is minket ebbe az irányba terelni”

– fogalmazott.
Brenzovics László méltatta a KMKSZ és az UMDSZ összefogása révén elért tavaly őszi választási sikereket, amelyeknek köszönhetően megerősödött a kárpátaljai magyarság érdekképviselete a különböző szintű önkormányzatokban. Úgy vélte, ez a siker akkor teljesedhet majd ki igazán, a kárpátaljai magyarság akkor bontakozhat ki újra, ha Ukrajnában helyreáll a rend, és stabilitás lesz.

A politikus köszönetet mondott Magyarországnak és kormányának a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítségért. Bejelentette, hogy a jövő héten Kárpátalján elkezdődik a magyar kormány által finanszírozott gazdaságfejlesztési támogatási program megvalósítása.

“Remény van arra, hogy ennek hatására beindul egy olyan gazdasági pezsgés, amelynek köszönhetően a kárpátaljai magyarok jelentős részének emelkedik majd az életszínvonala”

– mondta Brenzovics László.

Ünnepi köszöntőjében Zubánics László, az UMDSZ elnöke egyebek mellett hangsúlyozta: a Rákóczi-szabadságharc szellemisége ott van minden kárpátaljai magyar településen, ami számos legendában, emlékhelyben, a szabadságküzdelem emlékének ápolásában testesül meg. Úgy vélte, ez az örökség kapaszkodót jelent a kárpátaljai magyarság megmaradáshoz. A megmaradást azonban csak a kárpátaljai magyarok összefogása révén lehet elérni – mutatott rá.

Kozma Péter kormánybiztos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal vezetője beszédében vázolta II. Rákóczi Ferenc életútját és az általa irányított szabadságharc tanulságait. Hangsúlyozta, hogy Rákóczinak “iránytűnek” kell lennie a mai nemzedékek számára. A nagyságos fejedelem egyben példát mutat arra is, hogyan kell kitartanunk a közösségünk mellett – mondta.

A Turul-ünnepség a közeli Tiszapéterfalván az idén ötödik alkalommal megrendezett KurucFeszt szórakoztató programjaival folytatódik. A közönség előtt fellép Ferenczi György és a Rackajam, Both Miklós és együttese, Pál István Szalonna és bandája, továbbá a helyi Kokas Banda és kárpátaljai hagyományőrző együttesek. A fellépők mellett kézműves sátrak, ízek és szolgáltatások utcája, borkóstoló, civil szervezetek bemutatkozó sátrai és vállalkozók utcája, kuruc kori játékok, lovaglás, íjászat és a helyi vidámpark attrakciói várják az oda látogatókat.

mti