Medvegyev: Erős ellentmondások vannak a török társadalomban


A törökországi felfordulás a térség biztonságát veszélyeztette – közölte az orosz külügyminisztérium szombaton a puccskísérletre reagálva, egyben felszólította az ankarai hatóságokat a helyzet alkotmányos keretek között történő, erőszakmentes rendezésére.

“Moszkva komolyan aggódik a Török Köztársaságban zajló események miatt. A politikai helyzet súlyosbodása megnövekedett kockázatot jelent a nemzetközi és regionális stabilitásra, tekintettel az országban fennálló terrorfenyegetésre és a térség fegyveres konfliktusára” – olvasható a tárca közleményében.

Amikor az orosz külügyi tárca nyilatkozata napvilágot látott, a török kormányhoz hű erők még az előző napi puccskísérlet maradványainak felszámolásával voltak elfoglalva. A puccskísérlet meghiúsult azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök felhívására az államfőt támogató tömegek özönlettek utcára, és a lázadók tucatjai hagyták el harcjárműveiket.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szerint a puccs azt mutatja, hogy valami nagyon rosszul megy a török társadalomban. “A történtek azt jelzik, hogy a Török Köztársaság társadalmában és hadseregében mély és erős ellentmondások vannak, amelyek most a felszínre törtek” – mondta Medvegyev.

A kapcsolatok Moszkva és Ankara között tavaly novemberben romlottak meg, miután török harci repülőgépek lelőttek egy orosz vadászgépet a szíriai-török határon. Az incidens nyomán elmérgesedett a török-orosz viszony. Oroszország vízumszankciókat és számos gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben.

Moszkva és Ankara június végén kezdte meg a kétoldalú kapcsolatok normalizálását Erdogan Putyinnak címzett bocsánatkérő levele és az isztambuli terrortámadás nyomán.

mti