Több mint háromszáz migránst mentettek ki a Földközi-tengerből


A mentőhajók 366 illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből, akik rozoga csónakokon próbáltak eljutni az olasz partokra, legalább húszan közülük vízbe fulladtak – közölte szombaton az olasz rendőrség.

A túlélők, akiket négy külöböző műveletben mentettek ki, több gumicsónakon és egy fából épült halászhajón összezsúfolva utaztak. Valamennyiüket a szicíliai Augusta kikötőjébe vitték, ahol az olasz rendőrségnek az illegális bevándorlás ellen küzdő Interforce egysége hallgatta ki őket.
A Siem Pilot nevű norvég hajó segített az egyik gumicsónak segítségére, amely elsüllyedt a Szicíliai-csatornában, de sok menekült már a tengerben volt, amikor a mentők a helyszínre érkeztek – közölte Antonio Panzanaro, az Interforce illetékese. Egy holttestet találtak, de a túlélők elmondása szerint legalább húszan a vízbe fulladtak a mentőhajó érkezése előtt.

A 366 kimentett ember között 82 nő és 25 gyermek volt. A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett.
Az érkezők közül embercsempészet gyanújával hét embert őrizetbe vettek, közöttük a csónakok kormányosait – közölte Antonio Panzanaro.
Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó menekültek és migránsok frontországa és fő érkezési pontja.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idei év első felében viszonylag kevés migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest, de az áldozatok száma emelkedőben van. Az IOM szerint több mint 67 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba január 1. és július 3. között.

MTI