13 katona már bíróság előtt Törökországban


Már bíróság elé is állítottak 13 katonát a törökországi Marmarisban, akit azzal vádolnak, hogy részt vettek a hatalomátvételi kísérletben. Ebben a városban volt a puccs idején Erdogan elnök. A vád szerint a most bíróság elé állítottak az ő életére törtek. Több mint 6000-nél jár a puccskísérlet miatt letartóztatottak száma. A kuvaiti török katonai attasét is őrizetbe vették Szaúd-Arábiában. Azt pontosan nem közölték, hogy miért, de vélhetően a péntek éjjel lezajlott puccskísérlettel van ez is összefüggésben. A török államfő továbbra is azt mondja Fetullah Güllen muszlim hitszónok áll a tervezett államcsíny mögött.

Ezrek tüntettek vasárnap este Ankarában Erdogan elnök mellett. A török zászlókkal felvonuló demonstrálók a sikertelen államcsíny után szolidaritásukat fejezték ki az államfő iránt. Erdogan személyesen nem vett részt a rendezvényen. A kormány képviseletében az agrártárca vezetője szólt az emberekhez.

Erdogan Gülent gyanítja

Vasárnap eltemették a puccskísérlet kormánypárti áldozatait. Az egyik temetésen a koporsót Erdogan is vállára vette. A török államfő arról beszélt, nem a bosszú a megfelelő válasz az államcsíny kísérletre. “Tovább folytatjuk az állami szervek megtisztítását a vírustól, mert a test igencsak áttétes. Sajnos, mint a rák, ez a vírus teljesen belepte az államot” – mondta az államfő, aki ezzel az amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen muszlim hitszónok mozgalmára utalt. A török elnök azt ígérte, hivatalosan kérni fogják a 75 éves hitszónok és és hívei kiadatását Washingtontól.

Gülen pedig Erdogant

A Pennsylvániában élő hitszónok visszautasította, a vádakat, és elítélte a puccskísérletet. Gülen szerint egykori szövetségese, Erdogan állhat az egész akció mögött. Ha megnézzük mit csináltak a kudarcba fulladt államcsíny résztvevői, akkor semmi logikát nem találunk benne. Ártatlan embereket öltek, a próbálkozás több áldozattal járt. Láttunk már igazi puccsokat, azok nem így történtek. A mostani akció során egyetlen a kormányzati vezetőnek sem esett bántódása. Nem akarok vádaskodni, de ez az államcsíny megrendezettnek tűnik. – fogalmazott Gülen. A hitszónok azt is elmondta: kész távozni az Egyesült Államokból, ha Washington azt akarja.

Kerry bizonyítékokat vár

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: a török hatóságoknak bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk a vádakat Gülen kiadatásához. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem szeretné, ha a puccskísérletre hivatkozva Erdogan még több hatalmat ragadna magához. Ez nagy kihívást jelentene Törökország Európával és a NATO-val való kapcsolatában. Arra biztattuk a török kormányzatot, hogy ne menjenek túl messzire és ne ébresszenek kételyt a demokratikus elköteleződésükben. – nyilatkozta Kerry.

Folyik a tisztogatás

Közben a török hatóságok tovább folytatták a letartóztatásokat a hatalomátvételi kísérletre hivatkozva. Egyes helyeken a biztonsági erők még vasárnap is némi ellenállásba is ütköztek. Egyes hírek szerint az isztambuli repülőtér közelében és a konyai katonai bázison lövések is dördültek. Eddig több mint 6000 embert vettek őrizetbe köztük puccsista katonákat és a gyanú szerint velük kapcsolatban álló bírákat is.

Letartóztatások incirliki légibázison is

Az incirliki légibázis parancsnokát és kilenc másik, a reptéren szolgáló katonát is bilincsbe vezettek el. A légibázist az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is használja az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport elleni légicsapásokhoz. A pénteki államcsíny kísérlet után a török hatóságok a repteret átmenetileg lezárták, vasárnap ismét megnyitották.

Erdogan szervezte volna a puccsot saját maga ellen?

mti