Nyári vakáción az ukrán parlament


Befejezte nyári ülésszakát az ukrán parlament, legközelebb csak szeptember 6-án kell újra munkába jelentkezniük a képviselőknek.

A közösségi oldalakon folynak is a viccelődések, mondván, most legalább egy ideig nem kell félnünk újabb adók kivetítésétől, településnevek erőszakos módosításától, a rezsidíjak emelésétől.

A Szegodnya című lap politológusokat kérdezett arról, hogyan értékelhető az ukrán honatyák munkája. Tarasz Berezovec azt sajnálja, hogy nem sikerült elfogadni a speciális vagyonelkobzásról szóló törvényt. Ez elviekben Viktor Janukovics ex elnök ellen irányulna, akitől ezzel a jogszabállyal szeretne az állam visszavenni 1,5 milliárd dollárt. Ez a törvény lehetőséget teremtene az állam számára, hogy bírósági végzéssel lefoglalja bárkinek a vagyonát, aki nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani annak törvényes származását. Berezovec annak viszont örül, hogy a képviselőtestület még csak nem is foglalkozott a donbászi választásokkal, mert szerinte az ottani helyzet nem ad lehetőséget semmiféle választások lebonyolítására.

Egy másik elemző, Ruszlan Bortnik hiányolja, hogy a Legfelsőbb Tanács nem növelte a szociális normákat. Kifogásolja azt is, hogy nem nyúltak a választási törvényhez, noha véleménye szerint el kellene törölni az egyéni választókerületeket, azaz csak pártlistára lehetne szavazni.

Jaroszlav Jurcsisin politológus gazdasági vonatkozásban elégedetlen a Ráda munkájával. Felrója, hogy semmivel sem lett könnyebb a vállalkozók dolga, noha a kormány erre ígéretet tett. Hiányolja azt is, hogy a nemzeti korrupció-ellenes ügynökség nem kapott felhatalmazást állami vezetők telefonjainak a lehallgatására, ahhoz továbbra is a titkosszolgálat külön engedélye kell, ami viszont korrupcióhoz vezethet.

Volodimir Feszenko a decentralizációs törekvések megtorpanására hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a pozitívumok között tartja számon a kormánycserét, az új főügyész kinevezését, az igazságügyi alkotmányreformot, és még egy sor más fontos dolgot. Ellenben szomorúnak nevezte, hogy csak az érdekek mentén születnek fontos politikai döntések, és azt is, hogy sok képviselő komolytalanul viszonyul a parlamenti munkájához.