94 éves a munkácsi 128-as dandár


A békeidőben Munkácson állomásozó gépesített hegyivadász dandár 94 évvel ezelőtti megalakulását Kijevben egy autós-motoros felvonulással méltatták, miután az egység katonái jelenleg is a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) helyszínén teljesítenek szolgálatot – számolt be az Ukraine Tomorrow TV csatorna.

A híradásból kiderül, hogy alakulat története az orosz cári hadsereg turkesztáni lövészegységeihez vezethető vissza, amely a 18. században alakult. A divízió a második világháború alatt gárda státuszt kapott és részt vett a Krím félsziget, Kárpátalja és Csehszlovákia felszabadításában. A dandár az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverésében is rész vett, mint ahogy 1968-ban a prágai tavasz idején is jelen voltak. Katonáinak fontos szerepet szántak a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban, többnyire legforróbb pontokon teljesítettek szolgálatot, legsúlyosabb veszteségeket Debalcevónál szenvedték el.

„A 128-as nagy és dicső múltra visszatekintő katonai egység, mely elsőként fogadott hűséget Ukrajnának, hivatalosan 1922. június 12-én alakult”

– nyilatkozta Marija Gobova önkéntes, a felvonulás szervezője. – Mivel a dandár katonái jelenleg is harci feladatokat látnak el a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, így a hagyományos összejövetel helyett idén Kijevben egy autós-motoros felvonulással méltattuk az egység 94 évvel ezelőtti megalakulását.”
A felvonulásban az egység egykori katonái és önkéntesek vettek részt.