Az unióból kizáró ok a halálbüntetés bevezetése Törökországban


A halálbüntetés törökországi bevezetése kizáró ok az Európai Unióhoz történő csatlakozásban – jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa az uniós parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén kedden.

Johnnes Hahn még hétfőn aggasztónak nevezte a török puccskísérletet követő bírói letartóztatásokat. Véleménye szerint az elbocsátási lista már készen volt, s a török vezetés csak a megfelelő pillanatra várt, hogy elővegye azt. A török külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte a listavádat.
A biztos most úgy vélekedett, hogy a török vezetés kihasználta a katonai puccskísérletet, hogy megszabaduljon a számára kellemetlen közalkalmazottaktól.
Nem titok, hogy a Fethullah Gülen önkéntes egyesült államokbeli emigrációban élő hitszónok követői különböző török állami intézményekben, a biztonsági és igazságügyi apparátusban dolgoztak – mondta.

Johannes Hahn meglepőnek nevezte a török kormány reagálását a sikertelen puccskísérletre, megjegyezve, hogy eddig 8000 katona letartóztatásáról van tudomása és 12 ezer állásából felfüggesztett, vagy elbocsátott bíróról és igazságszolgáltatási munkatársról. A sor még bizonyára még nem ért véget – tette hozzá.
Ezek az események “természetesen beárnyékolják” a török EU-csatlakozási tárgyalásokat – hangsúlyozta, hozzátéve, nem valószínű, hogy a közelmúlt eseményei biztosítják a jogállamiság feltételeit.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfő délután elfogadhatatlannak minősítette Johannes Hahn aznapi kijelentését, amely szerint már a pénteki puccs előtt előre készen lehettek Ankarában “tisztogatási” listák. A török külügyminiszter reagálásában azt írta, hogy Hahn nagyon nem érti, mi folyik Törökországban.

Erdogan nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását

A török politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárki is bírálja a hamvába holt államcsíny előkészítői és elkövetői ellen tett büntetőjogi lépéseket, mint fogalmazott: ez a puccskísérlet támogatásával ér fel.
Recep Tayyip Erdogan török államfő az amerikai CNN hírtelevíziónak hétfőn adott interjújában nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását a katonai puccskísérlet után, de a döntést a török parlament hatáskörébe utalta. Erdogan az interjúban visszautasította azt felvetést, hogy a puccskísérlet lehetőséget nyitott számára a tisztogatásra az állami intézményekben és a hadseregben.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kijelentést követően leszögezte: ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz.
A törökországi elbocsátásokat illetően az egyes tárcák közül a belügyminisztérium áll az élen: már hétfőig 8777 munkatársát menesztette, köztük 30 kormányzót és 16 jogtanácsost. A pénzügyminisztérium 1500 alkalmazottjának függesztette fel a munkaviszonyát szerte az országban azzal az indokkal, hogy gyaníthatóan kapcsolatban álltak Fethullah Gülen hitszónokkal és az őt támogatók hálózatával.

mti