Bekötözött füllel fotózták le a török légierő volt parancsnokát


Az Anadolu török állami hírügynökség szerint bevallotta, két magántelevízió szerint éppen ellenkezőleg, tagadta Akin Öztürk, a török légierő volt parancsnoka, hogy ő vezette a puccsistákat a múlt pénteki kísérletben.
Öztürk a legfelsőbb katonai tanács tagja volt, több mint száz török tábornokkal és admirálissal együtt a hét végén vették őrizetbe a török hatóságok a puccskísérletet követő tisztogatás során.

A férfi arcán látható horzsolásokkal és bekötözött füllel jelent meg hétfőn egy ankarai törvényszéken 26 másik tábornokkal és admirálissal együtt, ahol zárt ajtók mögött folytak a tárgyalások. Nem tudni, Öztürknek volt-e jogi képviselője.

Az állami Anadolu hírügynökség hétfőn azt jelentette: Öztürk elismerte, hogy segítette a puccskísérlet megtervezését. Ezzel szemben a Habertürk és az NTV török televízió Öztürknek az ügyészség előtt elmondott vallomására hivatkozva arról számoltak be: a parancsnok tagadta, hogy köze lett volna az eseményekhez. “Nem én vagyok az, aki megtervezte vagy levezényelte a július 15-i puccskísérletet, és nem tudom, ki tehette” – idézte az NTV a vallomást.

Hétfőn hét török katonatisztet, köztük három tábornokot vádoltak meg a fővárostól több száz kilométerre, az Anatóliában fekvő Malatyában azzal, hogy részt vettek a puccskísérletben.

A múlt hét végén Ankarában és Isztambulban lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.

A puccskísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en haltak meg, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

A hét végén Recep Tayyip Erdogan török elnök és más tisztségviselők megvádolták az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot, Erdogan egykori barátját a puccskísérlet előkészítésével.

mti