Cigarettacsempészek ellen emeltek vádat Budapesten


Mintegy százharmincmillió forintnyi adót csalt el egy cigarettacsempész bűnszervezet, amelynek négy tagja ellen vádat emeltek – közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében az áll: a vádirat lényege szerint a vádlottak – az első- és harmadrendű vádlott 2014. áprilisi elfogásáig – többször is jövedéki adózás alól elvont dohányárut szereztek meg, majd azt más szállítmánynak álcázva külföldre csempészték.

A tevékenységet az elsőrendű vádlott szervezte és felügyelte, az egyes részfeladatokat pedig megosztották egymás között. A csempészett cigarettát vidéken, bérelt raktárakban tárolták, majd fuvarozócégen keresztül – például feketetea-szállítmányként feltüntetve – vagy alkalmi sofőrrel szállíttatták külföldre.

A vádlottak több mint négyszázezer szál cigarettát, valamint mintegy 3300 kilogramm dohányt szereztek meg és csempésztek ki az országból, ezzel több mint 130 millió forint vagyoni hátrányt okozva az állami költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a négy vádlott ellen.

mti