Erdogan nem zárta ki a halálbüntetés visszaállításátRecep Tayyip Erdogan török államfő nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását a katonai puccskísérlet után, de a döntést a török parlament hatáskörébe utalta egy hétfői interjúban, amelyet a CNN amerikai hírtelevíziónak adott.


„Ez nyílt árulás volt” – magyarázta, de hozzátette: „természetesen a parlamentnek kell lépéseket tennie, (…) a vezetőknek össze kell gyűlniük, meg kell vitatniuk (a kérdést), (…) én mint elnök jóvá fogok hagyni minden döntést, amely a parlamentből jön”.

Ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz – szögezte le hétfőn Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és több más vezető európai politikus.

A puccsisták elleni halálos ítéletet követelő „népi” hangokra Erdogan a következőképpen reagált: „az emberek azt kérdezik, miért kellene benn tartaniuk és élelmezniük őket a börtönökben a következő években”. Ők gyors befejezést akarnak, mert az emberek hozzátartozóikat, szomszédaikat, gyerekeiket vesztették el, és szenvednek” – érvelt Erdogan.

A török elnök azt is közölte, hogy rövidesen hivatalosan kérni fogják az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. Gülen korábban Erdogan barátja volt, de az évek során fokozatosan szembekerült korábbi szövetségesével.

Az esetleges amerikai elutasításról Erdogan úgy vélekedett, hogy „van kölcsönös kiadatási egyezményünk”. Gülen tagadja, hogy köze lenne a pénteki puccskísérlethez. A török elnöknek ez az első hivatalos interjúja a nemzetközi sajtóban az események óta.

mti