Rezsidíjak: Grojszman szerint ez csak jobb lesz


Volodimir Grojszman továbbra is nagyon bizakodó a kommunális díjak tekintetében.

A hatalmas emelés után azzal nyugtat mindenkit, hogy a szubvenció révén a rászorulók pótlékot kapnak az államtól, s jövedelmük egyötödénél nem kell majd többet fizetniük a rezsiért. A miniszterelnök most még tovább ment. Úgy látja,

ha sikerül előrelépést elérni az energiahatékonysági programok megvalósítása terén és visszaszorítjuk az energiafogyasztást, 2-3 év múlva akár a felére is csökkenhetnek a rezsidíjak Ukrajnában.

A miniszterelnök erről a nagyobb ukrajnai városok polgármestereivel tartott fórumon beszélt. Azt is mondta, az energia hatékonyabb felhasználását célzó projektek megvalósításával több ezer új munkahelyet lehetne létesíteni az országban.

Arra is kitért, hogy amennyiben a regionális gázszolgáltatók hazai kitermelésből, vagy bármely más módon olcsóbban is hozzá tudnak jutni a fűtőanyaghoz, akkor nyugodtan megtehetik, hogy a rögzített, 6,80 hrivnyás árnál olcsóbban adják a lakosságnak a földgázt. Ám az elképzelhetetlen, hogy ami 1 hrivnyába kerül, azért csak 20 kopijkát kérjünk, mert akkor az államnak kell dotálni a kieső 80 kopijkás részt – mondta el példaként a kormányfő.