Bekapcsolja a webkamerát és fényképez is vele egy új számítógépes vírus


A Diskin Advanced Technologies (DAT) fedezte fel a Delilah nevű backdoor (hátsó ajtó) trójait, amelyik vállalati alkalmazottakat vesz célba, hogy zsarolással fontos adatokat tudjon meg a cégükről – adta hírül a Gartner. A kártevő felnőtt- vagy játékoldalakról kerül az áldozat számítógépére, ahok azonnal szorgos adatgyűjtésbe kezd. Emellett azért nem felejti el bekapcsolni a webkamerát, és a felhasználó tudta nélkül készíti róla a felvételeket – írja a HVG Tech rovata.

Amennyiben úgy gondolják, hogy piszkos titkokra bukkantak, a malware mögött álló bűnözők megzsarolják áldozatukat, hogy fontos értesüléseket szerezzenek tőle munkahelye üzleti titkairól, melyek érdekelhetik a konkurenciát. Ehhez titkosított csatornákat (VPN, Tor) használnak. A folyamat nem automatizálható teljesen, tevékeny emberi közreműködésre van hozzá szükség.

A Delilah messze nem tökéletes, így könnyű észrevenni, hogy baj van. A sok képernyőmentés miatt ugyanis néha 10 másodpercre lefagy a monitor, illetve hibaüzenet jelenik meg, ha az áldozat megpróbálja bekapcsolni a webkamerát. Ha ilyen jeleket tapasztal valaki azután, hogy felnőtt- vagy játékoldalakon szörfözgetett, az bizony rossz jel.