Nizza után marad a rendkívüli állapot


Fél évvel hosszabbított a francia nemzetgyűlés. Az immár negyedszer meghosszabbított intézkedés ideje alatt a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében. Az ellenzéki többségű szenátus szerdán vitatja meg a törvénytervezetet.

A francia törvényhozás alsóháza kedd éjjel szavazta meg a javaslatot. Francois Hollande államfő a múlt csütörtöki, 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás után jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött.

A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson. “Nehéz ezt kimondani, de ez a kötelességem: lesznek még további támadások és további ártatlan emberek fognak meghalni. Nem szabad hozzászoknunk ehhez a fenyegetettséghez, de meg kell tanulnunk együtt élni vele” – fogalmazott a szavazás előtt mondott felszólalásában Manuel Valls miniszterelnök.

Az ellenzéki többségű szenátus szerdán vitatja meg a törvénytervezetet. A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes politikai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sérti az alapjogokat.

mti