Közlekedési káosz, romba dőlt épületek Pekingben a szakadatlan esőzés miatt


Csaknem 200 repülőjárat indulását kellett elhalasztani a második napja tartó felhőszakadás miatt Pekingben, a vonatközlekedésben fennakadások vannak, a közúton közlekedők ugyancsak megszenvedik a hirtelen jött sok csapadékot.

A meteorológiai központ szerdán közölte, hogy hat óra alatt 70 milliméter csapadék hullott, s az előrejelzések szerint késő estig meghaladhatja a 100 millimétert. A kínai fővárosban már kedd reggel kiadták a legalacsonyabb, kék viharjelzést, és ezt később sárga, majd szerdán narancssárga fokozatra emeltek.

A délnyugati Fangsan kerületben a legmagasabb szintű árvízveszélyre figyelmeztettek.

A 22 milliós nagyvárosban az átlagos hétköznapokon megszokottnál kevesebb jármű van az utakon, de a közösségi médiában sokan adtak hírt lerobbant autókról, külvárosi elmocsarasodott utakról, miközben a belvárosban is sok helyütt alakultak ki kisebb-nagyobb tavak a csatornarendszer korlátai miatt.

Szakemberek szerint az utóbbi négy év legsúlyosabb következményekkel járó esőzését élik át a pekingiek. 2012. július 21-én a lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatti baleseteknek a fővárosban 79 halálos áldozatuk volt, épületek ezrei mentek tönkre. Az északi Tiencsin repülőtere szerdán nem fogadott és nem indított járatokat. A Peking-Tiencsin gyorsvasúti pályán nem indítottak szerelvényeket, a déli városokba induló vonatok közül 20 vonalon okoz fennakadást az időjárás.

A szomszédos Hopej tartományban az elmúlt másfél napban legalább egy halálos áldozata van az esőnek és az áradásnak, 34 embert elsodort a víz, sorsukról nem tudnak.

mti