Orvosaink útra kelnek…


Az adatok aggasztóak és döbbenetesek. Tavaly több mint százötven egészségügyis döntött úgy, hogy búcsút vesz addigi munkahelyétől, és az adatok az idén sem jobbak. 2016 első felében összesen hetvenkettővel lettek kevesebben: tíz orvossal, huszonhárom nővérrel, huszonhárom szanitéccel és tizenhat más beosztásúval – írja a KISZÓ.

A lelkészek és a tanárok után az orvosok is megkapták a magyar állam évi egyszeri támogatását, ennek ellenére is megállíthatatlan a tendencia.

Egy kiutat látok, mégpedig látványos fizetésemelést. Ameddig nem emelik meg a szakmabeliek bérét, a pályaelhagyás megállíthatatlan lesz. Egyes információk szerint körvonalazódik a megoldás

– mondta az országos magyar lapnak Ivan Males főorvos.

Elsősorban családorvosok, tüdőgyógyászok, kórboncnokok, aneszteziológusok és pszichoterapeuták terén állunk rosszul. Utóbbiakra különösen nagy szükség van, mivel egy új rendelet értelmében minden járásban pszichoterápiás osztályt kell nyitni a kelet-ukrajnai harcok résztvevőinek ellátására, rehabilitációjára.

Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács elnökhelyettese a témával kapcsolatban kifejtette, sajnos nem csak ebben a szférában van munkaerőhiány.

A Beregszászi járás eddig még soha nem küzdött ekkora munkaerőhiánnyal, mint most. És ez nem csak az egészségügyre vonatkozik, ugyanez a helyzet az oktatásban, a vendéglátóiparban, a gazdaság szinte minden szférájában.

A hiányt pedig nagyon nehéz, esetenként nem is lehet pótolni.

Tömegesen hagyják el a dolgozók a Beregszászi Járási Kórházat