Fogolylázadás Ukrajnában


Kisebb zendülés volt az egyik ukrajnai fegyenctelepen, erősítést hívtak a foglyok megfékezéséhez – közölte az Állami Büntetés-végrehajtási Szolgálat.

A közlemény szerint a lázadás szerda este a Kijev megyei 132-es számú irpinyi javítóközpontban tört ki. Este hét körül szokásos átvizsgálást tartottak a fegyőrök. Az ellenőrzés során úgy tűnt, hogy az egyik fogoly kábítószer hatása alatt áll így megpróbálták elkülöníteni a többi fogvatatottól. A fegyőrök az érintettel szemben fizikai erőszakot alkalmaztak, ekkor a többi fogoly társa védelmére kelt. Összegyűltek az ügyeletnél és az ablakok betörésével tiltakoztak. A kolónia fegyőrei a történtekről azonnal értesítették a büntetés-végrehajtási szolgálat megyei főosztályát, a hivatal rögtön erősítést vezényelt a helyszínre, a kiérkező rendőrök és a fegyőrök közösen megfékezték a zendülést.

A fegyőrök mentőt hívtak ahhoz a fogvatartotthoz, akivel szemben fizikai erőt alkalmaztak. A kiérkező mentősök a helyszínen ellátták az elítélt sérüléseit, így nem kellett kórházba szállítani. Olyan később a hatóságok által megcáfolt hírek is felröppentek, hogy a lázadás során ötven fogvatartott megszökött az intézményből. A javítóközpontban egyébként az enyhébb bűncselekmények elkövetőit helyezik el, minimális biztonsági szintű intézmény, amelyben jelenleg 175 személyt tartanak fogva.