Lövöldözés Münchenben – több halott, 10 sebesült (videó)


Lövések dördültek egy bevásárlóközpontban péntek délután hat órakor. Három halottról beszélt a belügyminiszter. A támadó elmenekült.

Lövések dördültek egy bevásárlóközpontban péntek délután hatkor Münchenben, az Olimpia plázában – jelentette szemtanúk beszámolója alapján a Bayerische Rundfunkra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung című napilap. Sajtóértesülések szerint a lövöldözés 17-52-kor tört ki egy McDonaldsban. Német újságok korábban 15 halottról számoltak be, később a bajor belügyminisztérium azt közölte: hárman vesztették életüket a támadásban – írta a VS.hu.

A közösségi oldalakon gombamód szaporodnak a német kancellárt becsmérlő megszólalások, sokan a liberális bevándorláspolitikát hibáztatják a kialakult helyzetért. A támadók kiléte és indítéka egyelőre rejtély.

Ámokfutó miatti “rendkívüli helyzetre” figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este – jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató. Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót – írja az MTI.

“Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők”

– áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

A CNN értesülései szerint leállították a müncheni tömegközlekedés nagy részét, miután felmerült, hogy akár a metróban is merényletek következhetnek be. Emellett a rendőrség abban is reménykedik, hogy a még úton lévő támadók nehezebben tudnak elmenekülni.

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője – jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).
Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt (MTI)

Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) – jelentette a Bayerische Rundfunk (BR). Ezzel párhuzamosan a rendőrség arra kérte az autósokat, hogy hagyják el, illetve tegyék szabaddá a bajor nagyváros felé tartó autópályákat, hogy a hatóságok akadálytalanul haladhassanak rajtuk. A rendőrség megerősítette:

továbbra sem sikerült senkit sem kézre keríteni, de nagy erőkkel folyik a kutatás az elkövetők után.

A halálos áldozatok számáról továbbra sem tudtak biztos adatot mondani.
A müncheniek közben a közösségi médiában kezdtek menedéket kínálni mindazoknak, akiknek a lövöldözés és az azt követő intézkedések miatt most nincs hova menniük.