Orosz gépek lebombáztak egy titkos amerikai bázist Szíriában


Az orosz légierő bombázói csapást mértek a britek és az amerikaiak titkos szíriai bázisára – közölte pénteken a fehér házi és katonai forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal című napilap.

Az incidens 2016 júniusában történt az orosz repülőgépek támadásuk során az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló ellenzéki fegyveresek laktanyáját vették célba, at-Tanf város közelében néhány kilométerre a szír-jordán határtól.

Az újság információja szerint a britek pont a bombázás előtt egy nappal hagyták el a bázist. Az amerikai adatok szerint az orosz repülőgépek azt követően is folytatták légicsapásaikat at-Tanf ellen, hogy az amerikaiak a megfelelő tájékoztatási csatornákon értesítették az orosz erőket, hogy a megtámadott ellenzéki erők a koalíció védelmét élvezik.

A két fél megegyezett, hogy ilyen eseteknél egy titkos hullámon keresztül kapcsolatba tudnak kerülni, de az orosz pilóták nem válaszoltak. Az amerikai újság pentagoni forrása szerint az oroszok ezekkel a bombázásokkal hatást akartak gyakorolni Barack Obamára, hogy sokkal szorosabban működjenek együtt. A brit kormány és Oroszország Védelmi Minisztériuma nem hajlandó kommentálni az esetet.