Fehéroroszországban temették el az Ukrajnában felrobbantott újságírót

seremet

Szülővárosában, Minszkben helyezték végső nyugalomra szombaton Pavel Seremet újságírót, akivel robbantásos merénylet végzett szerdán Ukrajnában.

“Seremet az újfajta újságírás fényes alakjaként kerül be a történelembe, annak az újságírásnak a hőseként, amelytől félnek Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna vezetői” – mondta gyászbeszédében Zsanja Litvina, a Belorusz Újságírók Szövetségének elnöke.

A templom előtti több száz fős gyászoló tömeg ütemes tapssal tisztelgett Seremetnek és munkásságának, amikor kihozták koporsójában.

A 44 évet élt férfi hazájában kezdte az újságírói munkát, ahol a független médiát állandó nyomás alatt tartja a kormány. Seremetet egy időre be is börtönözték, és miután szabadult, szabadabb újságírói ténykedésre vágyott, ezért Oroszországba távozott. Ott sem találta tökéletesnek a körülményeket, úgy vélte, Ukrajnában szabadabb a sajtó, így pár éve áttelepült Kijevbe, és idővel az Ukrajinszka Pravda hírportál mellett az egyik ukrán hírrádió műsorvezetője is volt.

Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet munkája miatt ölték meg.Az újságíró autóját Kijev központjában, a forgalmas reggeli órákban robbantották fel. Jurij Lucenko ukrán főügyész pénteken azt mondta, hogy nem egy tettes, hanem egy csoport követte el a merényletet, és hogy ki fogják hallgatni a Kijevben Kreml-barátnak tartott 17-es tévécsatorna újságíróit, akik “véletlenül” elsőként értek a tetthelyre, szinte azonnal a robbanás után.

A csatorna azzal magyarázta gyorsaságát, hogy forgatócsoportjuk Vitalij Klicsko főpolgármesterrel készült interjút felvenni, és rá várt. Klicsko azonban hétfő óta szabadságon van, és családjával külföldön nyaral, így már a gyilkosság napján sem volt az ukrán fővárosban.

mti