Elrajtolt a tizenkét csapatosra szűkített ukrán élvonal


A hétvégén elrajtolt az új évadtól 12 csapatosra redukálódott ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2016/2017-es idénye. Kárpátaljai labdarúgás szerelmesei hosszú idő után a legmagasabb, sőt még a másod- és a harmadosztályban sem láthatnak mérkőzést.

Az előző szezonban a Premier Ligában szereplő csapatok közül csődbe ment és nem kapott indulási licencet az Ungvári Hoverla, a Metalurg Zaporizzsja és a Metaliszt Harkiv. Mondjuk az ungváriak, ha valami csoda folytán meg is kapták volna az engedélyt, akkor sem indulhattak volna a legjobbak között, hisz a kieső utolsó előtti helyen zárták – a 14 csapatos – 2015/2016-os idényt. Sokáig úgy festett, hogy a tavaly még Európa-liga döntőt játszó Dnyipro sem kerüli el a csődöt, ám végül sikerült támogatót találniuk. Az indulási jogot megkapták, de nem úszták meg büntetés nélkül, kizárták a klubot a következő két átigazolási időszakból. A dnyipróhoz hasonló szankciókkal büntették az anyagi gondokkal küzdő Kárpáti Lviv és a Voliny Luck együttesét. A lembergiek ráadásként 6 pontos mínusszal vágtak neki az új idénynek.

Visszatérve az új szezonra, a bajnokság alapszakasza 2016. július 23-tól 2017. március 18-ig tart, majd a kialakult sorrend alapján két részre oszlik a mezőny. Az első 6 helyen végző csapatok a rájátszásban a bajnoki címért és érmekért, illetve a nemzetközi kupaszereplés lehetőségéért harcolnak, a 7–12. helyezettek pedig a bennmaradásért vívnak külön-versenyt.

Az első forduló eredményei:
Sahtar Doneck–Zvezda Kropivnickij 4–1
Sztal Kamenszkoe–Kárpáti Lviv 0–3
Dinamo Kijev–Olekszandrija 5–1
Vorszkla Poltava–Csornomorec Odessza 1–0
Zorja Luhanszk–Olimpik Doneck 3–0
Dnyipro–Voliny Luck 5–0