Bulgária és Görögország az uniós határvédelem elmélyítésére készül


Nikolaj Nencsev bolgár védelmi miniszter és görög kollégája, Panosz Kammenosz kedden Szófiában az Európai Unió védelmét szolgáló védelmi együttműködés elmélyítéséről tárgyalt, ennek keretében például a két ország közös gyakorlatokat tart, valamint fokozza a katonai és titkosszolgálati információcserét.

A két ország erős kapocsnak számít a Nyugat és a Kelet között olyan geopolitikai kérdésekben, mint a terrorizmus, a közel-keleti, az észak-afrikai és a fekete-tengeri térség helyzetének alakulása, vagy a törökországi események – mondta Kammenosz újságíróknak a kétoldalú találkozót követően.

“Szoros együttműködésünk hozzájárul majd egy stabil Európa kifejlődéséhez és megszilárdulásához” – jelentette ki a görög védelmi tárca vezetője, egyben a kétoldalú együttműködés fontosságát hangsúlyozta a menekültügyi válság kezelésében. Nencsev ugyanakkor elmondta: a két ország fokozni fogja a katonai és titkosszolgálati értesüléseik megosztását.

Szófia és Athén emellett megállapodtak abban is, hogy a bolgár-görög határon különleges egységeik közös gyakorlatot tartanak, ezzel kimutathatják egységüket és erejüket” – ismertette a bolgár védelmi miniszter.

mti