Erdogan elmegy PutyinhozAz orosz vadászgép novemberi lelövése óta fagyossá vált viszony enyhülni látszik, a török elnök bő két hét múlva Szentpéterváron találkozik orosz kollégájával. Arról már döntés született, hogy fokozatosan feloldják a kereskedelmi és gazdasági viszonyt sújtó korlátozásokat.

Ankara, 2014. december 1.
Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és orosz partnere, Vlagyimir Putyin kezet fog sajtótájékoztójuk végén az ankarai elnöki palotában 2014. december elsején. Putyin egynapos látogatásra érkezett Törökországba. (MTI/AP/Burhan Özbilici)

 

Szentpétervárra látogat augusztus 9-én Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte kedden a Moszkvában tárgyaló török miniszterelnök-helyettes. Mehmet Simsek orosz kollégájával, Arkagyij Dvorkovicssal folytatott megbeszélést. A találkozó után bejelentette: “Mélyen tisztelt elnökünk megerősítette, hogy augusztus 9-én Szentpétervárra érkezik”.

Ez lesz az első találkozó a két vezető között azóta, hogy tavaly november 24-én mélypontra jutott a két ország viszonya, mivel a török–szíriai határon egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázó repülőgépet. Az esetet akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök a terroristák cinkosai által elkövetett “hátbatámadásnak” nevezett. Moszkva ezt követően gazdasági megtorló intézkedéseket vezetett be Ankara ellen.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. Ennek első részét Erdogan a Putyinhoz intézett júliusi levelében teljesítette. A törökországi puccskísérletet követően Putyin telefonon beszélt Erdogannal, amelynek során kifejezte reményét, hogy Törökországban gyorsan helyreáll a stabilitás, egyben kérte a török vezetőt, szavatolja az orosz turisták biztonságát.

Simsek és Dvorkovics kedden megállapodott abban, hogy fokozatosan feloldják a kereskedelmi és gazdasági viszonyt sújtó korlátozásokat. A török politikus kifejtette: “Azért vagyunk itt, hogy javítsuk a kapcsolatainkat, még magasabb szintre emelve azokat, mint ahogy november 24-e előtt voltak”.

A múlt héten a Kreml már beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Erdogan török államfő egyetértettek abban, hogy augusztus elején találkoznak Oroszországban.

Forrás: MTI