Heti kétnapos tűzszünetet sürget az ENSZ Aleppóban


Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes vezetője azt kérte hétfőn a Biztonsági Tanácstól, hogy eszközöljön ki hetente ismétlődő, kétnapos tűzszünetet a szíriai Aleppónál, ahol a kormányerők előrenyomulása legalább 250 ezer embert vágott el az ellátástól.

Stephen O’Brien a BT 15 tagállama előtt ijesztő képet festett le a nagyváros keleti felének „kritikus helyzetéről”, és figyelmeztetett, hogy ha állandósul az ostromhelyzet, a lakosok nem juthatnak segítséghez. A hadsereg már lezárta az egyetlen nyitva maradt bevezető utat, és bekerítette a lázadókat. A világszervezet tudomása szerint július 7-e óta teljesen megszűnt az áruk és segélyek bejutása a városrészbe, és augusztus közepére elfogynak a készletek.

A nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy Kelet-Aleppóban egy újabb, minden korábbinál nagyobb ostromzár alakuljon ki – mondta O’Brien. Az illetékes azt javasolta, hogy minden héten két napon át szüneteltessék a harcokat, hogy ezalatt az ENSZ és a segélyszervezetek a szállítmányaikkal segítséget nyújthassanak a csapdába esett 250-270 ezer lakosnak.

mti