Milliárdos veszteségek az ukrán állami cégeknél


Ukrajnában a korrupció melegágyának számítanak az állami vállalatok.

 

Ezt Sztepan Kubiv kormányfő-helyettes és gazdaságfejlesztési miniszter is elismerte. A Korrespondent hetilapnak adott interjújában három részre osztotta az állami vállalatokat. A stratégiai jelentőségű cégeket semmilyen körülmények között sem szabad magánosítani, aztán vannak a csődbe jutottak, amiket szerinte egyszerűen szanálni kell. A harmadik csoportba sorolta azokat, amelyekből az állam pénzt tud csinálni, és a gazdasági versenyhelyzetet is stimulálhatja ezek privatizálásával.

A miniszterelnök-helyettes elismerte, az állami vállalatok a korrupció melegágyágyának számítanak, közülük a legtöbb csak veszteséget termel, és az egész mögött politikai nyomásgyakorlás húzódik meg. Kubiv ismertette: 2014-ben a 17 legnagyobb állami cég együttesen 7,5 milliárd hrivnya mínuszt termelt.

Elmondta azt is, jelenleg 3,5 ezer állami vállalat van Ukrajnában, ami szerinte nagyon sok. Összehasonlításul, a legtöbb fejlett országban csupán néhány tucat állami vállalat működik. Kubiv szerint ennek kell mintául szolgálni Ukrajna számára is.

Az interjúban arra viszont nem tért ki, hogy miért értékesítenek sokszor áron alul fontos állami cégeket…