Trump egyre jobb formában


A CNN és az ORC legfrissebb felmérése szerint Donald Trump magabiztos előnyre tett szert Hillary Clintonnal szemben a Fehér Házért folytatott versenyben.

 

Utoljára egy évvel ezelőtt állt ilyen jól. A közvélemény-kutatás eredménye a republikánusok fenegyerekének 5 százalékpontos előnyét mutatta. A felmérés szerint a választók 44 százaléka Trumpot, 39 százalékuk pedig Clintont szeretné az Egyesült Államok elnökének.

A milliárdos ingatlanmogul előnyét főleg annak köszönheti, hogy a republikánus párt clevelandi konvencióján a konzervatív párttagság egyként állt ki mögötte, a jelöltté történő megválasztását az sem akadályozhatta meg, hogy fő vetélytársa, Ted Cruz nem biztosította támogatásáról egykori riválisát. Előnye ennek ellenére is figyelemreméltó, tekintve azt, hogy a CNN 2015 szeptembere óta nem mért ekkora előnyt a New York-i üzletember javára Clintonnal szemben.

A republikánus elnökjelölt előnye különösen a főiskolai végzettséggel sem rendelkező fehér lakosság körében kiemelkedő, ebben a társadalmi rétegben 41 százalékpontos az előnye a demokraták első emberével szemben. Trump jelentősen csökkentette hátrányát az egykori first lady-vel szemben a gazdaság, a terrorizmus és a külpolitika tekintetében is. Utóbbi kérdéskörében a válaszadók egyaránt tartják megbízhatónak mindkét jelöltet, holott a konvenció előtt Clinton ebben a kategóriában toronymagasan vezetett.

Az amerikaiak 52 százaléka úgy gondolja, hogy Trump elsősorban a nemzet jólétéért akar elnök lenni, és nem a saját ambíciói miatt. Hillary esetében ez a szám mindössze 44 százalék. A konvenció előtti felmérést tekintve, mostanra 5 százalékkal többen tartják Trumpot őszintébbnek és megbízhatóbbnak, 7 százalékkal többen mondták azt, hogy büszkén választanák őt elnöknek. 34-ről 42 százalékra nőtt azoknak az aránya is, akik szerint Trump inkább egységesíti, mintsem megosztja az Egyesült Államokat.