Újra napirenden a halálbüntetés


A gyanús körülmények közt lezajlott, elvetélt törökországi puccs után brutális tisztogatást folytató elnök azt mondta a német tévének, hogy az emberek halálbüntetést akarnak, és meg kell hallgatni őket.

 

“A török nép a halálbüntetés visszaállítását akarja, az ország vezetőinek pedig meg kell hallgatniuk őket – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan abban az interjúban, melyet hétfő este sugárzott az ARD német közszolgálati televízió. Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke világossá tette, hogy ha Törökország visszaállítja a halálbüntetést, azonnal megszakadnak a csatlakozási tárgyalások Ankarával az Európai Unió részéről.

“Ők a halálbüntetés visszaállítását akarják. Nekünk pedig mint kormánynak, hallgatnunk kell arra, mit mondanak. Nem mondhatjuk, hogy ez minket nem érdekel” – vélekedett Erdogan. A török elnök közölte: Ankara tartja magát az unióval márciusban kötött migrációs megállapodáshoz, de úgy érzi, az EU nem teljesíti azt, amit vállalt. A török államfő szerint az EU nem folyósítja a menekültek ellátásához megígért támogatásokat.

Forrás: MTI