Jelentősebb provokációk nélkül ért véget a moszkvai patriarchátus “békemenete” Kijevben


Különösebb atrocitások nélkül értek véget Kijevben a szerdán az ukrán ortodox egyház moszkvai patriarchátusa által szervezett keresztény “békemenetének” rendezvényei, mindössze négy rendbontót vettek őrizetbe – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán.

A békemenetet azzal a céllal szervezte a moszkvai patriarchátus, hogy demonstrálja az egyház híveinek elkötelezettségét a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó békefolyamat mellett. Két menet indult el még a hónap elején, az egyik a nyugat-ukrajnai Ternopil megyéből, a másik pedig a keleti országrészből, Donyeck megyéből, majd a fővárosban egyesültek, ahol közös imaszertartáson vettek részt. A rendőrség adatai alapján mintegy 8,7 ezren, míg az egyház szerint több mint nyolcvan ezren érkeztek a “békemenettel” Kijevbe.

A belügyminiszter közölte, hogy a négy említett embert azért vették őrizetbe, mert a Donyec-medencét orosz területnek kikiáltó plakátot bontottak ki. A rendfenntartók azért vitték be őket, hogy megtudják, tartoznak-e valamilyen törvényellenesen működő szervezethez. Avakov megjegyezte, hogy az illetők nem vettek részt az imán.

A magukat “hazafinak” nevezők egy csoportja is megpróbálta megzavarni a vallási rendezvényt, őket a helyszínen a rendőrök meggyőzték arról, hogy ne adjanak lehetőséget az ukránellenes erők provokációra, ezután a csoport eltávozott – írta a miniszter. Tájékoztatott arról, hogy a menet résztvevőinek java része már hazafelé tart a számukra biztosított autóbuszokon, néhányan még a kijevi Lavrában imádkoznak. Hozzátette, hogy a fémdetektoros kapuknál elkobzott néhány tucatnyi összecsukható kést visszaadták tulajdonosaiknak, amint azok felszálltak a Kijevből kifelé tartó buszokra.

“Semmilyen provokáció nem volt, amiről az ellenséges média képsorokat mutathatna be” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

A rendfenntartók nagy erőkkel vonultak ki Kijev utcáira, hogy megakadályozzák az atrocitásokat. Korábban ugyanis az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege arról számolt be, hogy olyan információk kerültek birtokába, amelyek szerint az orosz titkosszolgálatok provokációkra akarják felhasználni a keresztény “békemenetet”.

Ukrajnában két ortodox egyház működik, a Moszkva alá rendelt, valamint a kijevi patriarchátus. A két egyház hívei között állandó a politikai feszültség, a kijevi patriarchátushoz tartozók magukat hazafiaknak nevezik, a moszkvaihoz tartozókat pedig hazaárulóknak, a Kreml érdekei kiszolgálóinak tartják. A fővárosban élő ortodoxok többsége a kijevi patriarchátus híve.