Kirúgások egy krími konferencia miatt


Az oktatásügyi minisztérium magyarázatot vár több egyetemi előadótól, hogy miért is utaztak el egy jaltai konferenciára.

A júniusban tartott konferencia témája Az orosz nyelv a multikulturális világban címet viselte. Lilija Hrinyevics oktatásügyi miniszter a közösségi oldalán tudatta, a krími utazás miatt kirúgták állásából Ljudmila Sztrebult, a dnyiprói Olesz Honcsar Egyetem docensét.
Más intézményekben is komoly megtorlások várnak azokra, akik részt vettek a jaltai fórumon. A Dragomanov Nemzeti Egyetem rektora magyarázatában azt írta a minisztériumnak, hogy Irina Zajceva előadójuk nem kapott engedélyt a krími látogatásra és teljes mértékben elítélik a törvényellenes tettét. A Zaporizzsjai Megyei Tanács levelében Volodimir Hejlik krími látogatásáról azt fogalmazta meg, hogy Hejlik, az orvosi egyetem nyelvészeti karának docense a látogatás ideje alatt szabadságon volt, de ő sem kapott engedélyt a konferencián való részvételre.

A miniszter azt követeli az ukrán egyetemektől, hogy vizsgálják meg az előadóik krími utazásainak törvényességét és a vizsgálatok eredményeit küldjék el a minisztériumnak. Javasolja, hogy ahol indokolt, elbocsátással büntessenek. A jaltai orosz nyelvről szóló konferenciát június 8. és 11. között tartották meg tíz ország előadóinak jelenlétében.