Nyílt titok volt, mire készül a templomi mészáros


Súlyos következményekkel jár, ha egy radikalizálódott tinédzsert csak úgy visszaeresztenek a társadalomba – ezt Franciaország saját bőrén tapasztalta a kedden elkövetett, kíméletlen templomi gyilkosság után. Egy nappal a katolikus templomi vérengzés után megdöbbentő részletek derülnek ki a szélsőséges fiatal elkövető múltjáról.

Komoly nyomás helyeződött a francia kormányra, amelynek magyarázatot kell adniuk arra, hogy mégis hogyan engedhettek szabadon egy olyan bűnözőt, aki kétszer is megpróbált Szíriába szökni az Iszlám Államhoz. A tinédszer a normandiai pap meggyilkolása előtt börtönben is ült, de kiengedték – írja a The Guardian. A 19 éves Adel Kermiche minden bizonnyal valahogy kikapcsolta elektronikus nyomkövetőjét a brutális gyilkosság előtt. Kermiche családja már több mint egy éve próbálta jó útra terelni a radiakalizálódott fiatalt, akiről barátai is azt mesélték, hogy gyakran fenyegetőzött egy keresztény templom megtámadásával.

Diáktársai tudatlan ripacsként jellemezték, akiben sosem tudatosult, hogy a gimnáziumban tanulni is lehet.

Az egyik ismerőse elmesélte az RTL francia rádiócsatornán, hogy a templomi vérengzést olvasva egyáltalán nem lepődött meg, hogy Kermiche volt a támadó. Elmondása szerint barátja már májusban állandóan az iszlámról beszélt és többször is bizonygatta, hogyan fog megtámadni egy templomot.

Ekkor még nem hitte, hogy a radikalizálódott fiú beválthatja fenyegetőzéseit.

6 éves kora óta mentális problémákkal küszködött

A Le Monde francia lap a fiú jogi kartonjából hozott nyilvánosságra részleteket, melyekből kiderült, hogy 6 éves kora óta pszichés nehézségekkel küzdött, ami miatt rendszeresen beutalták a kórházba. A bírósági dokumentumokból viszont az is kiderült, hogy állítólag megbánta, hogy Szíriába akart utazni.

“Vissza akarok térni a normális hátköznapokba, újra találkozni akarok a barátaimmal, meg akarok nősülni” – mondta azelőtt, hogy feltételenes szabadlábra helyezték volna.

A bíró hitt neki, ám az ügyészeket nem győzte meg. Ők úgy gondolták, hogy nagyon valószínű, hogy szabadulása után újra megpróbál kiszökni – írta a Hiradó.