Ő volt az idős pap, akinek misézés közben vágták el a torkát


Hivatalosan már csaknem egy évtizede nyugdíjba vonult Jacques Hamel plébános, akit kedden reggel a franciaországi Saint Étienne-du-Rouvray katolikus templomában öltek meg. Reggeli mise közben ejtették túszul a 84 éves papot, két apácát és két hívőt. A rendőrök lelőtték a két merénylőt, akik elvágták Jacques Hamel atya torkát. Három túsz sértetlenül kiszabadult, egy viszont súlyos állapotban van.

Jacques Hamel a hitközség plébánosát helyettesítette, amikor a merénylet történt. Korábban több mint harminc évet szolgált itt. 75 éves korában ment nyugdíjba, de azt kérte az egyháztól, hogy maradhasson, és továbbra is részt vehessen a hitéletben, ha szükség van rá.

A hívők megdöbbentek a gyilkosság miatt. Egyikük azt mondta: kislány kora óta, a hittanórákról ismerte a papot, akit nagyon szerénynek ismertek. Soha nem akarta előtérbe helyezni saját magát, de a közösség nagyon megbecsülte. Egy másik ember arról beszélt, hogy Jacques Hamel már nagyon idős volt, mégis mindig mindenki számára elérhető volt, feladatát pedig a végsőkig ellátta – írja a Maszol.ro.

A roueni érsek a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóról üzente, hogy még kedd este visszatér Franciaországba és meglátogatja a hitközséget. „Itt hagyok több száz fiatalt, akik az igazi emberiség jövői. Arra kérem őket, hogy ne adják fel akkor sem, ha ilyen erőszakkal találják szembe magukat, és váljanak a szeretet társadalmának apostolaivá” – közölte Dominique Lebrun.