Vízen üzent Észak-Korea a délieknek


Észak-Korea röplapokat úsztatott le egy folyón Dél-Koreába – közölte szerdán a szöuli védelmi minisztérium. Ez az első ilyen eset a két állam történetében.

A dél-koreai hadsereg a Han folyó tölcsértorkolatában még pénteken bukkant többtucatnyi műanyag zsákra, amelyekben egyenként nagyjából húsz röplap volt. A helytől egyórányi autóútra található az ország fővárosa, Szöul. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a megtalált röplapokon Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy rakétatámadást hajt végre szomszédja ellen, továbbá megismételte azt az általa régóta hangoztatott nézetet, miszerint az 1950-53-as koreai háborút Phenjan nyerte meg.

Az ötvenes évek elején megvívott koreai háború fegyverszünettel végződött 1953-ban, és senki sem tekinthető győztesnek. Békeszerződés sohasem jött létre a kommunista Észak- és az Amerika-barát Dél-Korea között, így nemzetközi jogi értelemben hadiállapotban vannak egymással.

Észak-Korea nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén. Phenjan múlt héten három ballisztikus rakétával végzett kísérletet.

A két rivális állam idén januárban tért vissza a hidegháborút idéző pszichológiai csatározáshoz az után, hogy Észak-Korea végrehajtotta negyedik nukleáris robbantását.

mti