14 éve történt a halálos lembergi légi show baleset


2002. július 27-én történt minden idők legsúlyosabb légibemutató-balesete: az ukrán légierő egyik Szu–27-es vadászgépe gyakorlat közben a földbe csapódott a lembergi Szknyiliv repülőtéren. A baleset során 77 személy – köztük 28 gyerek – vesztette életét, félezren pedig különböző sérüléseket szenvedtek.

A tragikus napon az ukrán légierő a 14. Légi Hadtest fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett katonai parádét és légi bemutatót a repülőtéren. A programon mintegy tízezren vettek részt. A körülbelül háromnegyed egykor levegőbe emelkedő vadászgépet két tapasztalt pilóta, Volodimir Toponar és Jurij Jegorov ezredes irányította – írja a honvedelem.hu.

Kétpercnyi repülés után azonban a Szu–27-es éppen egy orsót hajtott végre, amikor hajtóművei leálltak, majd a vadászgép hirtelen éles szögben süllyedésnek indult. A pilóták katapultáltak, de a tizenhét tonnás gép szinte lekaszálta a környezetében lévő fák koronáját, majd nekiütközött a földön lévő, benzinnel teli tartálykocsinak és két további repülőnek, utána pedig a földbe csapódott.

A zuhanás előtti pillanatokban a földi irányítás többször is figyelmeztette a pilótákat a repülő kritikus mértékű túlterheltségére. A pilóták beszélgetéséből pedig tisztán kivehető volt egyikük kérdése:

„És merre vannak a nézőink?”

A bírósági ítéletekre három évet kellett várni: 2005. június 24-én Toponart tizennégy, Jegorovot nyolc évnyi szabadságvesztésre ítélték. Rajtuk kívül további három katonát is bűnösnek találtak a repülési szabályok hanyag megszegésében és a kapott utasítások figyelmen kívül hagyása miatt. Két katona hat-hat, a harmadik négy év letöltendő börtönbüntetést kapott. Toponart emellett 7,2 millió, Jegorovot 2,5 millió hrivnyás kártérítésre ítélték az áldozatok családjai számára.