Kettős állampolgárság: veszély vagy a fejlődéshez vezető út?


Ukrajnában mostanság mindennapi témává vált a kettős állampolgárság kérdése. Beszédtéma a politikusok, szakértők, újságírók és az átlag civilek körében is. A lakosság egyrészt támogatja a civilek jogköreinek bővítését más országok állampolgárságának megszerzésében, de a politológusok, szociológusok és más szakértők ennek veszélyeire intenek.

Az ország nyugati részében, Kárpátalján, Lemberg és Voliny megyében különös figyelmet fordítanak erre a kérdésre, hisz ezek az országrészek vannak legközelebb az Európai Unió területeihez. Földrajzi okok miatt ezeknek a területeknek a legkönnyebb átvenni az európai értékeket, lehetőségeket, amit aktívan próbálnak is megtenni. Feltűnő a külföldi rendszámú autók használata is, mivel elvámolás nélkül sokkal olcsóbb ezeknek az autóknak a használata a határok közelsége miatt. A kettős állampolgárság a munkavállalás terén is segítséget nyújt a határ menti térségben élők számára.

Az ukrán alkotmány értelmében az országban egy állampolgárság létezik csak. Ukrajna állampolgárságról szóló törvénye második cikkelye értelmében, ha egy ukrán állampolgár másik állampolgárságot is szerzett, attól függetlenül jogilag csak ukrán állampolgárnak ismerik el.

Abban az esetben, ha egy külföldi ukrán állampolgárságot is szerzett, akkor is csak ukrán állampolgárnak ismerik el. A törvény 19. cikkelye értelmében, ha egy ukrán állampolgár egy másik ország állampolgárságát is megszerezte, akkor ez már indokká vált az ukrán állampolgárság megszüntetésére, de nincs kidolgozva olyan törvényi mechanizmus, ami a kettős állampolgárokat az ukrán állampolgárság megszüntetésére kényszerítené. Kettős állampolgárok nem lehetnek állami hivatalnoki tisztségben, de ennek ellenőrzésére sem létezik törvényileg kidolgozott mechanizmus.

Magyarország mellet számos más ország ismeri el a kettős állampolgárság intézményét: Belgium, Finnország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és Görögország is. A kettős állampolgárság tagadása nem jelenti azt, hogy ezeknek az embereknek csökkentenék a jogaikat, mivel a nemzetközi jogokat, amelyet Ukrajna is elismert, minden körülmény között be kell tartani.

Negatív példaként emlegetik a 2008-as grúziai eseményeket, amikor Oroszország az állampolgárainak védelmének érdekében konfliktusba került Grúziával, de ehhez hasonló helyzet volt a Krím-félsziget annektálásánál és a Donbászon is. A cikk hangsúlyozza, hogy a kettős állampolgárság elismerésével egyben kivédhető az ehhez hasonló agresszív viselkedés is az adott ország részéről, amely félti a más ország területén élő állampolgárait.