Kilenc pontos terrorellenes csomaggal állt elő Merkel

German Chancellor Angela Merkel leads the cabinet meeting of the German government at the chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, July 13, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a hatóságok előzetes adatai szerint iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.

A kancellár rendkívüli tájékoztatóján rámutatott, hogy a két merényletet – amelyben az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek – olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Ezért jobb korai figyelmeztető rendszerre van szükség.

Meg kell erősíteni a rendőrséget és jobban be kell vonni a hadsereget (Bundeswehr) a terror elleni küzdelembe.

Folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság (CITIS) kiépítését, fejleszteni szükséges a terrorizmus tudományos kutatását, javítani kell az uniós együttműködésen, szorosabbra kell fűzni együttműködést az Egyesült Államokkal – a hírszerzés területén is -, és uniós szinten szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat – sorolta.

Kilencedik pontként említette a kitoloncolások következetesebb végrehajtását.mti